Mali delničarji Premogovnik Velenje prijavili Dursu

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Tanja Smrekar, Janez Tomažič Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Dogodki in ozadja Datum: 28. 01. 2010 Stran: 2

Zaradi domnevno prenizke cene premoga, ki ga Premogovnik Velenje (PV) večinoma prodaja Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ), so mali delničarji PV to družbo prijavili davčni upravi zaradi izogibanja davčnim obveznostim. TEŠ ne komentira, v PV s prijavo niso seznanjeni.

Dve družbi iz poslovnega sistema Medvešek Pušnik in mali delničar Stojan Hribar, ki jih zastopa odvetnik Vladimir Bilič, so poleg Dursa o domnevnih davčnih zatajitvah PV obvestili tudi policijo. Večinski lastnik PVje Holding Slovenske elektrarne (HSE), mali delničarji pa imajo v družbi 22 odstotkov kapitala. Po Biličevih besedah so s prenizko ceno lignita oškodovani mali delničarji, država pa pobere manj DDV in davka na dobiček. »Nedopustno je, da se priprave na izgradnjo in izgradnja TEŠ financirajo na račun malih delničarjev. Če želi država premetavati iz levega v desni žep, naj to dela, toda prej mora HSE izplačati male delničarje,« pravi Bilič, ki bi bil zadovoljen tudi s pošteno odkupno ceno premoga, ki bi omogočila izplačilo dividend. Napoveduje, da bo naslednji korak zahteva za sklic izredne skupščine in izvedba posebne revizije.

TEŠ prenizke odkupne cene ni želel komentirati Šef TEŠ Uroš Rotnik včeraj prijave ni želel komentirati, češ da niti ne ve, kaj želijo mali delničarji, torej po kakšni ceni bi prodajali premog. Osebno pa je s ceno iz Premogovnika Velenje zadovoljen. O težavah v PV smo že novembra lani v intervjuju spraševali prvega moža HSE Boruta Meha. »Kdor trdi, daje premog mogoče bolje prodati, naj nam pove, kdo gaje pripravljen kupiti. Vsak, ki se resno ukvarja z energetiko, ve, da lignita, katerega kalorična vrednost je nizka, na dolge proge ni možno prevažati,« je takrat dejal Meh. Ker v PV s prijavo niso seznanjeni, je včeraj niso mogli komentirati.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.