Center Naložbe podaljšal rok za dokapitalizacijo

NatisniNatisni
Medij: Finance Avtorji: STA Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni dnevnik Datum: 02. 04. 2010 Stran: spletna izdaja 17.22
 
Rok za dokapitalizacijo se je podaljšal zaradi daljšega postopka pridobitve virov za financiranje.

Delničarji družbe Center Naložbe [IFHR 0,00 0,00%]so na današnji skupščini podaljšali rok za vplačilo novih delnic v okviru 74-milijonske dokapitalizacije, in sicer za 90 dni do 1. julija. Direktor Bojan Rajer je podaljšanje roka predlagal, ker da potencialni vlagatelj potrebuje več časa za pridobitev virov financiranja.
 
Sklep o podaljšanju roka sta podprla družba Kolonel in Vseslovnsko združenje malih delničarjev(VZMD), nasprotovalo pa mu je Društvo - Mali delničarji - Skupaj smo močnejši (MDS) , ki je imelo pooblastila za 1,5 odstotka kapitala, je po skupščini povedal predsednik društva predsednik društva Rajko Stanković.
 
Za delnico 4,17 evra
 
Družba, ki je v večinski lasti podjetja Kolonel, katerega lastniško obvladujeta nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot in italijanski poslovnež Pierpaolo Cerani, bo po sklepu januarske skupščine izdala 17.745.803 novih navadnih delnic po ceni okrog 4,17 evra, tako da bi se osnovni kapital povečal za 74 milijonov evrov.
 
V društvu Mali delničarji so prepričani, da dokapitalizacija Centra Naložb, ki je od 17. februarja v postopku prisilne poravnave, ne bo uspela. "Ne verjamemo, da bo dokapitalizacija uspešna, saj po naših informacijah družba, ki jo je Pierpaolo Cerani najavljal, sredstev ne bo vložila, niti ne bo v 'prazno vrečo' novega kapitala vložila kakšna druga domača ali tuja družba," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani ocenil Stanković. Meni, da je to le nov pravni manever, s katerim si v družbi kupujejo čas.
 
Center Naložbe: Izkoristiti je potrebno vse možnosti
 
Direktor Rajer pravi, da se pogovarjajo z morebitnimi vlagatelji, o konkretnih imenih pa ne želi govoriti, ker da je "preuranjeno". "Menim, da je treba izkoristiti vse možnosti, da se dokapitalizacija dejansko izvede, saj bi od tega imeli korist sedanji delničarji kot tudi upniki. In tako delničarji kot tudi upniki s sprejetjem današnjega sklepa niso ničesar izgubili," je povedal Rajer.
Predsednik VZMD Kristjan Verbič je, kot je dejal, sklep podprl, ker meni, da podaljšanje nima negativnih posledic in daje vsaj malo upanja, da bi se družba izognila stečaju. Priznava sicer, da so možnosti za uspešno dokapitalizacijo po njegovem mnenju majhne.
 
Mali delničarji: Turnšek je za transakcije vedel
V društvu Mali delničarji ne izključujejo tožb proti nekaterim vodilnim v družbah iz skupine Pivovarna Laško, za katere sicer verjamejo, da so "morali marsikateri kredit odobriti, ker so jim zvijali roke". S tožbami bodo počakali na konec preiskave uradnih organov.
 
Društvo poleg tega k odstopu poziva prvega nadzornika Pivovarne Laško Toneta Turnška, saj da "obstaja vse več indicev, da je za transakcije vedel". "Njegovo nadziranje je privedlo do 194 milijonov evrov dolga, kolikor ga ima skupina Pivovarna Laško," meni Stanković.

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.