Lastniki Centra Naložb podaljšali rok za dokapitalizacijo

NatisniNatisni
Medij: Delo Avtorji: M.A/ STA Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 02. 04. 2010 Stran: spletna izdaja 14:48
 
Delničarji družbe Center Naložbe so na današnji skupščini podaljšali rok za vplačilo novih delnic v okviru 74-milijonske dokapitalizacije, in sicer za 90 dni do 1. julija.
Ljubljana - Direktor Bojan Rajer je podaljšanje roka predlagal, ker da potencialni vlagatelj potrebuje več časa za pridobitev virov financiranja.

Sklep o podaljšanju roka sta podprla družba Kolonel in Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD), nasprotovalo pa mu je društvo Mali delničarji, ki je imelo pooblastila za 1,5 odstotka kapitala, je po skupščini povedal predsednik društva predsednik društva Rajko Stanković.

Družba, ki je v večinski lasti podjetja Kolonel, katerega lastniško obvladujeta nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot in italijanski poslovnež Pierpaolo Cerani, bo po sklepu januarske skupščine izdala 17.745.803 novih navadnih delnic po ceni okrog 4,17 evra, tako da bi se osnovni kapital povečal za 74 milijonov evrov.


V društvu Mali delničarji so prepričani, da dokapitalizacija Centra Naložb, ki je od 17. februarja v postopku prisilne poravnave, ne bo uspela. "Ne verjamemo, da bo dokapitalizacija uspešna, saj po naših informacijah družba, ki jo je Pierpaolo Cerani najavljal, sredstev ne bo vložila, niti ne bo v 'prazno vrečo' novega kapitala vložila kakšna druga domača ali tuja družba," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani ocenil Stanković. Meni, da je to le nov pravni manever, s katerim si v družbi kupujejo čas.

Direktor Rajer na skupščini ni vedel povedati, katera družba bi lahko sodelovala pri dokapitalizaciji, sta povedala tako Stanković kot predsednik VZMD Kristjan Verbič.

Verbič je, kot je dejal, sklep podprl, ker meni, da podaljšanje nima negativnih posledic in daje vsaj malo upanja, da bi se družba izognila stečaju. Priznava sicer, da so možnosti za uspešno dokapitalizacijo po njegovem mnenju majhne.

V društvu Mali delničarji, ki je konec februarja uspelo preprečiti izbris družbe iz sodnega registra, sicer čakajo na odločitev sodišča glede njihove zahteve po uvedbi izredne revizije. Ta bi po njihovem predlogu proučila posojila te družbe, najeta pri bankah in v skupini Pivovarna Laško, prav tako pa tudi dana posojila in ostale morebitne sporne posle. Izsledke revizije bi uporabili za odškodninsko tožbo zoper odgovorne osebe. Stanković sicer ocenjuje, da je stečaj družbe neizogiben.


Tožb pa v društvu ne izključujejo tudi proti nekaterim vodilnim v družbah iz skupine Pivovarna Laško, za katere sicer verjamejo, da so "morali marsikateri kredit odobriti, ker so jim zvijali roke". S tožbami bodo počakali na konec preiskave uradnih organov.

Društvo poleg tega k odstopu poziva prvega nadzornika Pivovarne Laško Toneta Turnška, saj da "obstaja vse več indicev, da je za transakcije vedel". "Njegovo nadziranje je privedlo do 194 milijonov evrov dolga, kolikor ga ima skupina Pivovarna Laško," meni Stanković.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.