Verbič bo moral ATVP poslati zagovor, VZMD pa dokumente o Velani

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik  Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik
Datum: 16. 04. 2010 Stran: 22

Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič bo moral v prihodnjih dneh na Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP) poslati svoj zagovor, v katerem bo pojasnil tržne manipulacije z delnicami Velane, ki jih je priznal na spletni strani YouTube. V Dnevniku smo razkrili, da je Verbič v začetku septembra 2007 začel kupovati delnice Velane, teden dni pozneje pa je VZMD delničarjem Velane poslal delničarski sporazum, s katerim so se podpisniki zavezali, da bodo za delnico Velane poskušali iztržiti najmanj 22 evrov oziroma nekajkrat več, kot je bila delnica tedaj vredna na borzi. To je takrat tudi sprožilo rekordno rast delnice Velane, le nekaj dni po poslanem sporazumu pa je Verbič prodal del delnic Velane in na tak način ustvaril več kot 10.000 evrov kapitalskega dobička.


Poleg ATVP ta primer zdaj preučujejo tudi v Policijski upravi Ljubljana, kjer so nam povedali, da so že navezali stik z ATVP. Ta naj bi sumila, da je Verbič zlorabil notranje informacije, saj je še pred začetkom nakupov vedel za delničarski sporazum. Zaradi tega bo moral dokumente o aktivnostih v Velani na ATVP poslati tudi VZMD. Da so že prejeli zahtevek ATVP nam je včeraj potrdila članica sveta VZMD Janja Žlogar Piano.

Verbičevo ravnanje so z neodobravanjem sprejeli tudi nekateri člani strokovnega sveta VZMD.

»Za predstavnike VZMD bi morala veljati enaka pravila kot za člane uprav in nadzornih svetov, ki morajo vsak nakup javno razkriti, v kritičnih časih pa delnic sploh ne smejo kupovati,« meni član strokovnega sveta VZMD in profesor na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti Borut Bratina. »To bo zdaj raziskala ATVP če je prišlo do zlorabe, pa bo izrekla ustrezne sankcije,« pravi Bratina.

Verbičevih nakupov Velaninih delnic ne podpira niti član strokovnega sveta VZMD Harald Karner, ki meni, da bi moral Verbič kot predsednik VZMD delati za korist združenja in ne za svojo korist.

Komentarja se je vzdržala Janja Žlogar Piano, tudi direktorica družbe Jedro (Jedro in Alfagraf Trade sta uradna ustanovitelja VZMD). Povedala je, da Verbiča podpira, če ga ne bi, pa bi ga svet razrešil.

Da bi se člani VZMD okoriščali z dejavnostmi združenja, ne podpira članica sveta VZMD in direktorica družbe Alfagrat Trade Renata Zupančič, ki pa meni, da do tega ni prišlo.


Verbič v videoprispevku na YouTube sicer zatrjuje, da z rastjo delnice Velane ni ustvaril dobička, vendar to negirajo podatki Centralne klirinško depotne družbe KDD in Ljubljanske borze.

Financerji naj se razkrijejo

Kdo so financerji VZMD, Kristjan Verbič ne želi pojasniti, kot smo včeraj razkrili v Dnevniku, pa je bil med njimi tudi Infond Holding, prek katerega je Boško Šrot obvladoval Pivovarno Laško.

Skrivanja podatkov o premoženju, financerjih in celo številu članov VZMD ne podpira več članov' strokovnega sveta VZMD. »Ne vidim razlogov, zakaj bi bili ti podatki skriti. VZMD namreč ni zasebno, ampak javno združenje,« meni Harald Karner.

»Če ima VZMD pogodbe z javnimi delniškimi družbami, bi moralo biti to razkrito,« pravi Borut Bratina, kot ga je dopolnil Tadej Kotnik, član strokovnega sveta VZMD, pa bi moral biti seznam prejemkov podjetij javno objavljen.

Tega mnenja očitno ne delita Janja Žlogar Piano in Miran Mejak, predsednik sveta VZMD. Medtem ko prva pravi, da je to Verbičeva odločitev, nam je Mejak dejal, da svet VZMD glede operativnega vodenja sploh nima mnenja.

Prav neodzivnost na njegove pobude za večjo transparentnost je bila tudi eden od razlogov, zaradi katerih je svoje sodelovanje v strokovnem svetu VZMD »zamrznil« Branko Korže, docent na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. »Ne podpiram, da se tisti, ki naj bi bili na strani malih delničarjev, povezujejo s kapitalom,« je dodal Korže.

Policijska uprava Ljubljana se je že povezala z Agencijo za trg vrednostnih papirjev, ki preiskuje predsednika Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjana Verbiča in njegove nakupe delnic Velane. Verbič bo moral tako v prihodnjih dneh na ATVP poslati svoj zagovor, VZMD pa dokumente o aktivnostih združenja v Velani.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.