Kako se jim bodo tokrat uprli?

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Sovdat Petra Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Dogodki in ozadja Datum: 10. 03. 2011 Stran: 5

Agrokorjeva ponudba za Mercator naj bi bila razmeroma visoka, odpiranje in pregled ponudb danes

Pred popoldansko sejo nadzornega sveta Pivovarne Laško bodo na NLB odprli prispele ponudbe za prodajo slabe četrtine Mercatorja, nadzorniki Laškega pa bi se lahko že odločili kako naprej. Politika ga ne želi prodati; s kakšnim izgovorom bo zminirala prodajo?


Ponudbo za nakup (prvega) deleža Mercatorja je zagotovo poslal hrvaški koncem Agrokor, prodajalci so pričakovali tudi ponudbo sklada Mid Europa, ki seje še pred razpisom Pivovarne Laško pogovarjal o nakupu 10,75-odstotnega deleža Mercatorja, ki je v lasti NLB. »Če ponudbe sklada Mid Europa ne bi bilo, bi bili zelo razočarani. Ne nazadnje je bil celoten postopek namenjen temu skladu,« je včeraj odkrito priznal eden od domačih bančnikov, ki pa ne želi biti imenovan. Spomnimo, že dlje časa se govori, da so vstopu sklada Mid Europa naklonjenivvodstvuMercatorja invpolitiki, a vsaj v Mercatorju so to vztrajno zanikali.

Se mu res ne bodo mogli upreti?

»Obrnite se na prodajalca,« so nam včeraj dejali vAgrokorju, ko smo želeli komentar informacij. Viri blizu koncema Ivice Todoriča namreč sporočajo: »Ne boste se mogli upreti ponudbi.« Jasno jim je namreč, da morata tako skupina Laško kot NLB delnice prej ali slej prodati. Po naših podatkih naj bi poleg (razmeroma visoke) cene dali tudi zaveze glede politike do dobaviteljev in zaposlovanja. Kakšnaje ponujena cena, še ni znano, po naših podatkih pa so v Agrokorju razmišljali o ceni med 195 in 230 evri za delnico. Mid Europa je lani za delnico ponujal 170 evrov.

Jarki okoli Dunajske 107 se že kopljejo

Po neuradnih podatkih so v zadnjih dneh brneli tudi politični telefoni med Ljubljano in Zagrebom. Obe strani pa sta ostali na svojem bregu - vsaka podpira »svojo« družbo.

Poročali smo že, da se obrambna strategija proti Agrokorju že pripravlja. Četudi bi Agrokor kupil četrino Mercatorja, bi ga upravljavsko onemogočili. Obramba naj bi vključevala popolnitev in podaljšanje mandata nadzornikom ter povezavo z Žitom, Namo in Merkurjem (več na www.finance.si/305214). Končna odločitev o prodaji naj bi bila sprejeta okoli 15. marca.

Neresna tajkunizacija, neresni postopki

Zakaj se spet prodaja Mercator? Razlog izvira iz maja 2005, ko je takratni predsednik uprave Mercatorja Zoran Jankovič (mimogrede, za izjavo o tem, ali bi prodal delnice Agrokorju oziroma kateremu drugemu prevzemniku, zadnja dva dni ni našel časa) želel uresničiti svoj načrt glede lastništva trgovca. Po tem načrtu bi po četrtino družbe imeli v lasti menedžerji (Jankovič je sicer vedno znova poudarjal, da bi šlo za »zaposlene«, ne le vodstvo), finančni sklad, dobavitelji in mali delničarji.

A predvidena partnerja, Boško Šrot iz Pivovarne Laško ter Matjaž Gantar iz KD, sta ga takrat zamenjala za posel, ki naj bi se zgodil 12. avgusta 2005 v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše. V njegovi SDS sicer vedno znova trdijo, da s prodajo niso imeli nič, čeprav sojo potrdili skoraj vsi udeleženci, o (političnem) dogovoru pa pričajo tudi nekateri dokumenti (denimo www.finance.si/212676). Mercator je konec avgusta 2005 končal pri Laškem in Istrabenzu. Ti družbi sta nekdanja vodilna izčrpala, banke so poplenile delnice, zdaj pa teče že četrti poskus prodaje Mercatorja. Šrot je pred leti s prodajo neuspešno že poskusil, lani je prodaja tudi propadla.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.