Šampanjec bodo odprli decembra

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice Avtorji: Ribolica Sonja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Aktualno
Datum: 27. 10. 2012 Stran: 3

Upravni odbor KZ Vipava bo morda že v ponedeljek izbral kupca za vipavsko hranilnico Šampanjec bodo odprli decembra Upravni odbor KZ Vipava bo morda že v ponedeljek določil, kdo bo kupec skoraj 56-odstotnega deleža v vipavski hranilnici. V igri sta še vedno oba potencialna kupca, občina Vipava in Deželna banka Slovenije, vendar so Vipavci ponudili višjo ceno.

Postopek za prodajo deleža v Hranilnici in posojilnici Vipava, za katero Kmetijska zadruga Vipava išče kupca, je zdaj res že skoraj pri koncu. Predstavniki Občine Vipave (okoli nje so zbrani nekateri mali delničarji hranilnice in zunanji partnerji) in Deželne banke Slovenije, ki sta oddali zavezujoči ponudbi, so včeraj v Vipavo prinesli bančno jamstvo za" celoten znesek kupnine. "Obe ponudnici smo pozvali k višanju ponudb, a se za to nista odločili," 'je povedal direktor KZ Vipava Boris Baje. Deželna banka je ponudila 1,3 milijona, občina Vipava pa 1,6 milijona evrov.

Spričo bančnih garancij oba potencialna kupca veljata za kredibilna. Upravni odbor pa bo bržkone že v ponedeljke izbral, s kom bo podpisal pogodbo. Pri tem ne bi smelo biti posebnih dilem, saj je Občina Vipava ponudila višjo ceno.

Pravna služba KZ Vipava bo medtem preučila bančni garanciji in če ne bo ovir, bo sledil podpis pogodbe z izbranim kupcem. "Od podpisa pogodbe do njene realizacije bo trajalo kakih 14 dni. Ja, poslu bi lahko nazdravili nekje v začetku decembra," napoveduje Baje. Če bo po pričakovanjih delež na koncu pristal v rokah Občine Vipava, bo postopek že malce krajši. Občina je namreč že solastnica vipavske hranilnice, kar pomeni, da malih delničarjev ne bi bilo treba znova vključevati v postopke glede uveljavljanje predkupne pravice. Kljub temu naj se poti občine in Deželne banke ne bi razšli, sodelovali, naj bi prav pri vipavski hranilnici.

Zadruga bo z delom kupnine vinogradnikom plačala letnik 2010, del pa želi vložiti v sanacijo Agroinda.

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.