Bodo Vipavci danes končno nazdravili?

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice Avtorji: Tratnik Alenka Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 22. 11. 2012 Stran: 3

KZ Vipava želi imeti pred dokončno prodajo vipavske hranilnice sklep občinskega sveta

Tri tedne od napovedi skorajšnjega podpisa pogodbe za prodajo Hranilnice in posojilnice Vipava Občini Vipava v imenu iniciative malih delničarjev se to še ni zgodilo. V vodstvu KZ Vipava želijo pred sklenitvijo posla z Občino Vipava dobiti sklep vipavskega občinskega sveta. Ta bo o nakupu odločal danes.


VIPAVA, AJDOVŠČINA ► "Če bo občinski svet sprejel ustrezen sklep o nakupu delnic hranilnice in posojilnice, ima ponudba Občine Vipava pravno osnovo. Brez nje posla ne moremo skleniti. Če se to zgodi jutri, bo KZ Vipava kot prodajalec že v petek sprejela njihovo zavezujočo ponudbo kot končno. S plačilom kupnine v predvidenem roku bo posel lahko zaključen," je včeraj povedal Boris Baje, direktor KZ Vipava.

Pravniku Aleksiju Mužini se zdi zahteva po sklepu občinskega sveta razumna: "Pri vstopu občine v gospodarsko družbo pa mora biti izkazan občinski interes. Ne predstavljam si, da bi ta interes izražal kdo drug kot občinski svet. Seveda je potreben tudi sklep o zagotovitvi denarja za nakup."

KZ Vipava je prejšnji mesec sporočila, da je zavezujoča ponudba Občine Vipava, okrog katere je zbrana iniciativa malih delničarjev, za nakup 56-odstotnega deleža v hranilnici za 1,6 milijona evrov, ustrezna in najugodnejša. Prodajo deleža "domačinom" je podprl tudi upravni odbor zadruge. Druga stran je zato v minulih dneh pričakovala povabilo zadruge k podpisu pogodbe. "Doslej se to še ni zgodilo, a ne vidimo razloga za dodatno odlašanje. V našem interesu je, da posel čim prej sklenemo in tako zagotovimo poplačilo obveznosti zadruge našim kmetom ter sanacijo Agroinda," v imenu kupca pojasnjuje Peter Velikonja.

Kljub temu da za ponudbo ob Občini Vipava stojijo še Občina Ajdovščina, posamezni mali delničarji in podjetniki, je za vodstvo zadruge pred zadnjo potezo odločilen sklep vipavskih svetnikov. Vipavski župan Ivan Princes pričakuje, da bodo sklep sprejeli brez težav.

"Z nekaj dopolnitvami sta ga v minulih dneh potrdila pristojna občinska odbora. Denar pa je v proračunu že predviden. In kot kupec smo prodajalcu dali ustrezno bančno garancijo. To bi moralo biti dovolj za sklenitev posla," pravi župan, ki vidi v nakupu finančne ustanove ob lokalpatriotizmu predvsem pomoč občine za ohranitev kmetijstva in podjetništva v Vipavski dolini. Podobno razmišljajo tudi v vodstvu ajdovske občine.

A v tukajšnji opoziciji so ob načrtovanem nakupu deleža ob nekaterih pomislekih ocenili, da bo za nadaljnji razvoj hranilnice dobro, da se občine čim prej umaknejo iz lastništva in mesto prepustijo gospodarstvenikom, ki bodo delali s to banko.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.