Kupnina in zdravica 8. decembra

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice Avtorji: Tratnik Alenka Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 24. 11. 2012 Stran: 4

Vipavski svetniki o nakupu hranilnice jasni: sklenite že posel!

Če besede mož (in žena) veljajo, potem je s četrtkovo soglasno odločitvijo vipavskih svetnikov o nakupu delnic Hranilnice in posojilnice Vipava padla še zadnja ovira do sklepnega dejanja prodaje 301.883 delnic hranilnice, ki so zdaj v rokah KZ Vipava.

VIPAVA ► Zupan Ivan Princes je bil po seji kljub jasni napovedi direktorja KZ Vipava Borisa Bajca, da bodo zdaj nemudoma izpeljali posel, zadržan: "Še vedno nisem povsem prepričan. Pričakujem pa, da pridemo do konca in postanemo lastniki, ki bomo boljše upravljali s tem premoženjem, kot je zadruga."

Svetniki so bili jasni skrajni čas je, da se posel izpelje. In to tako, da Občina Vipava bodisi kot izključni kupec 56-odstotnega deleža bodisi v imenu skupine zainteresiranih kupcev ne bo oškodovana. Zato so namesto enega sprejeli kar dva sklepa s podrobnostmi nakupa v vrednosti 1,6 milijona evrov. Direktor zadruge je po odločitvi povedal: "Z današnjim sklepom sveta imamo garancijo, da gre za resen nakup. Za nas je zdaj edini kupec Občina Vipava. Vse pogoje je izpolnila, ne oziramo se za nobenim drugim. Če bo kupnina res plačana v 15 dneh, bomo nemudoma nakazali delniški paket na novega lastnika. Šele tedaj bo čas za zdravico."

Peter Velikonja, pooblaščenec Občine Vipava in skupine zainteresiranih kupcev, je napovedal: "Če bo naša zavezujoča ponudba sprejeta kot končna, bo kupnina 8. decembra na računu. Nekateri smo denar že položili v hranilnico."

Obljube so se včeraj delno že uresničile - KZ Vipava je po sklepu upravnega odbora obvestila Občino Vipava, da sprejema zavezujočo ponudbo in jo pozvala, da v pogodbenem roku plača kupnino. O podrobnostih naj bi se dogovorili v prihodnjih dneh.

Zadruga bo z denarjem poplačala obveznosti do svojih članov, dobaviteljev grozdja in mleka, del denarja pa bo namenila za dokapitalizacijo Agroinda.

Ob Občini Vipava sta med kupci še občini Ajdovščina in Renče-Vogrsko, posamezni mali delničarji, pa tudi Deželna banka Slovenije. Po medsebojnem dogovoru z nakupom nihče od njih ne bo presegel 10-odstotnega deleža v hranilnici. Z načrtovano dokapitalizacijo naj bi v banko vstopile še druge primorske občine in podjetja, zanimajo pa se tudi drugi.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.