Naložbe Družbe za spodbujanje razvoja TNP ostajajo neprodane

NatisniNatisni

Medij: STA Avtorji: STA Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 24. 03. 2013 Foto: M.Šubic

 

Družba za spodbujanje razvoja Triglavskega narodnega parka (TNP) že dlje časa skuša prodati prenovljeni Hotel Šport na Pokljuki, medtem ko je zaključila tudi obnovo bližnjega Hotela Jelka. Direktor družbe opozarja, da se država mora odločiti, kaj bo s temi objekti storila in če jih bo obdržala, vložiti v razvoj infrastrukture oziroma destinacije.

 

Kot je za STA povedal direktor Družbe za spodbujanje razvoja TNP Grega Tekavec, sedaj v družbi čakajo na voljo lastnikov, saj naj bi bila pripravljena nova strategija, po kateri naj bi bile naložbe na Pokljuki za državo strateškega pomena. "Mi medtem nadaljujemo, kot je bilo začrtano, prodajamo premoženje in racionaliziramo poslovanje, da družbi ne povzročamo dodatnih stroškov," je pojasnil.

 

Tako se nadaljuje prodaja Šport hotela, v katerem ima družba skoraj 75-odstotni delež. Glede na zaostren finančni položaj pa interesente namesto preko razpisov iščejo po neformalnih poteh z individualnimi razgovori. Nekateri interesenti za hotel so se sicer že pojavili, v vodo pa je padla morebitna prodaja ruskim investitorjem.

Ker se prodaja premoženja vleče že dolgo, se Družba za spodbujanje razvoja TNP sočasno ukvarja z izboljševanjem poslovanja hotela tudi z zaposlitvijo strokovnjaka za trženje. Trizvezdični hotel je namreč pozimi dobro zaseden, problem pa je v poletnih in izvensezonskih mesecih. Glavni razlog za težave je v pomanjkanju infrastrukture, ki bi na Pokljuko privabila večdnevne goste. Tu bi morale svoje vlogo skupaj s partnerji odigrati tudi občine kot solastnice družbe, meni Tekavec.

Ponudbo na Pokljuki bo sicer nekoliko dopolnil tudi prenovljen štirizvezdični Hotel Jelka s centrom za dobro počutje, ki je prejšnji teden pridobil dovoljenje za obratovanje. Tekavca ne skrbi, da ne bi zapolnil svojih zmogljivosti, bolj ga skrbi za Hotel Šport, ki je v največjih težavah in ima milijon evrov dolgov. 

"V uvidu imamo, da država lahko spremeni strategijo razpolaganja z naložbami na Pokljuki, zato se trudimo izboljšati poslovanje," je povedal Tekavec, ki bi bil sicer vesel, če bi se država odločila razviti destinacjo Pokljuka, vendar pa je prepričan, da bi se potemtakem to moralo zgoditi že pred petimi ali desetimi leti.

Četudi bi se država odločila obdržati oba hotela, bi bilo po mnenju Tekavca, ki je tudi izvršni sekretar društva Mali delničarji Slovenije, treba malim delničarjem, ki že 20 let od vložitve certifikatov od naložbe nimajo praktično nikakršnega donosa, zagotoviti možnost izstopa iz lastništva. 9.722 posameznih delničarjev je sedaj nekako ujetih v lastništvo in s svojo naložbo ne morejo razpolagati ter odprodati delnic, kar je problem posebej v zadnjem času, ko so se pri socialnih transferjih začeli upoštevati tudi fiktivni dohodki.

Če bi Družba za spodbujanje razvoja TNP glede na trenutno veljavno strategijo uspela razprodati svoje naložbe, pa bi v prihodnje skupščina izglasovala dokapitalizacijo in tudi manjši delničarji bi bili poplačani z naslova zbranih kupnin.

Vendar glede prodaje nepremičnin v TNP trenutno položaj ni najboljši. Poleg tega, da se je precej zavlekla prodaja Šport hotela, so se pojavili zapleti tudi pri prodaji Okrepčevalnice Savica, saj je Cerkev kot denacionalizacijski upravičenec sprožila postopek za vračilo premoženja v naravi. Obe stranki pa sta pripravljeni na poravnavo, po kateri bi Cerkev postala lastnica objekta, podjetju pa bi izplačala nadomestilo za vlaganja.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.