Zapor za tiskarskega mogotca

NatisniNatisni

Medij: Slovenske novice Avtorji: Š.A. Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Rubrika / Oddaja: Črni scenarij Datum: 14. 06. 2013 Stran: 9

Lastniku skupine Krater v Kranju prisodili pol leta za rešetkami

KRANJ Edvardu Jurjevcu, nekdanjemu direktorju družbe Primož Trubar, ki je svojčas lastniško obvladovala Gorenjski tisk, so na kranjskem sodišču zaradi zlorabe položaja in pravic prisodili sedem mesecev zapora. Sodišče je hkrati prepričano, da je tiskarski mogotec Martin Odlazek pomagal pri sporni prodaji delnic, zato so lastniku skupine Krater prisodili pol leta zapora.

Kot je v obrazložitvi sodbe prebrala sodnica Marjeta Dvornik, je Jurjevec prestopil meje svojih pravic, ker je v nasprotju z zakonom o gospodarskih družbah sklenil več pogodb o prodaji delnic Gorenjskega tiska. Za takšno prodajo bi namreč moral imeti soglasje skupščine, kar bi moral dolgoletni direktor Jurjevec vedeti, je prepričano sodišče. »Ste nekaznovani, živeli ste pošteno in bili uspešen poslovnež. A s premoženjem družbe ste razpolagali, kot da bi bila vaša osebna lastnina. Takšne kazni so primerne in poštene, hkrati pa tudi signal drugim, da se tako ne dela,« je sodbo obrazložila sodnica.

 

Po izreku sodbe je Jurjevec še enkrat poudaril, da je venomer ravnal tako, da bi zaščitil družbo, na čelu katere je bil, in preprečil sovražni prevzem Gorenjskega tiska od družbe Mohar Satler Investicije: »Žal je moja logika drugačna kot pravna ...« Tožilka Renata Vodnjov, ki je tako za Jurjevca kot tudi za Odlazka predlagala tri leta zapora, se bo na sodbo verjetno pritožila.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.