Naveza Šempeter-Luksemburg-Velenje

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Tavčar Borut,Jakše Luka,Felc Mitja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Naslovna stran Datum: 21. 11. 2013 Stran: 1

Hišne preiskave Pridržali pet oseb zaradi napeljevanja k oškodovanju Holdinga Slobenske elektrarne

Ljubljana - Kriminalisti so včeraj preiskovali sporne prodaje delnic družb Holding Slovenske elektrarne (HSE), Iskra Avtoelektrika iz Šempetra pri Gorici in Premogovnika Velenje (PV). Zaradi protipravno pridobljene premoženjske koristi v zgodbi nastopa še luksemburško podjetje.


Kot so do zdaj ugotovili preiskovalci, so bile delnice Iskre Avtoelektrike leta 2007 večkrat preprodane prek luksemburške družbe, ki je s tem pridobila najmanj osem milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Po naših zanesljivih informacijah gre za podjetje Peria S. A., ki se je prej imenovalo Jobelux S. A. H. Zadnje so v letih 2006 povezovali s sumljivimi transakcijami Radenske, ki naj bi Bošku Šrotu pomagale izpeljati menedžerski odkup Pivovarne Laško.

Neuradno je to podjetje vleklo niti tudi v delniških poslih pri privatizaciji Iskre Avtoelektrike, pri čemer sta poleg Šrota sodelovanja osumljeni tudi Andrijana Starina Kosem, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo, in Vesna Rosenfeld, Šrotova poslovna sodelavka, ter Bogdan Pušnik. Peria naj bi po ocenah kriminalistov NPU s tem pridobila najmanj osem milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Direktor NPU Darko Majhenič je razkril, da »je bil del sredstev vložen v nakup delnic družbe iz Velenja«.

 

Gre za delnice PV, ki so danes tako rekoč brez vrednosti, vendar je, tako Majhenič, zastopnik malih delničarjev odgovorni osebi v HSE (krovna družba Premogovnika) napeljeval k odkupu teh deležev po prevrednoteni ceni, tako da bi osumljeni pridobili najmanj 4,8 milijona evrov protipravne koristi. Večino malih delničarjev zastopa odvetnik Vladimir Bilič, ki dela tudi za podjetja iz kroga Bogdana Pušnika. MP Naložbe, Intertrade ITC in Towra S. A. iz Luksemburga imajo 9,5-ods totni delež PV, ki so ga po besedah generalnega direktorja HSE Blaža Košoroka poskušali že večkrat prodati. Še letos marca so na skupščini PV razmišljali, da bi povečali sklad lastnih delnic s tem, da bi delnice malih delničarjev zamenjali za deleže v hčerinskih družbah PV. Pri tem je pomembno, da je delnica PV knjigovodsko vredna 40 evrov, tržno pa skoraj nič. Spomnimo pa se tudi pisma malih delničarjev EIB, EBRD in poslancem pred sprejetjem poroštev za Teš 6, da se vrednost njihovih delti nic zaradi prenizkih cen premoga v sklopu projekta znižuje. KOšorok, 2. ki so ga kriminalisti na sedežu pod-8 jetja obiskali kot pričo, pravi, da so g se že pred časom odločili, da za zdaj S ne bodo odkupili teh delnic, ker bi bilo to neutemeljeno in bi HSE povzročilo poslovno škodo.

Kriminalisti so na sedežu HSE zasegli obsežno dokumentacijo, med drugim tudi zapisnike sej nadzornega sveta, in o vsem zaslišali tudi predsednika Marka Zidanška.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.