Namesto Goletove in Mihatovićeve Rasto Oderlap

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 07. 06. 2014 Stran: 8

Holdingi

Vodenje ACH je včeraj prevzel direktor Autocommercea Rasto Oderlap, kar je bil očitno kompromisni dogovor med dolgoletnim generalnim direktorjem ACH Hermanom Rigelnikom in njegovo naslednico Sonjo Gole.


Sonja Gole je v včerajšnjih jutranjih urah znova prevzela vodenje ACH. A le za toliko časa, da je »v dobro družbe« in v zameno za svojo ohranitev na mestu direktorice Adrie Mobil odstopila.

Prva odločitev novoimenovanega nadzornega sveta ACH je bila namreč prav razveljavitev sklepa o razrešitvi Goletove in imenovanju Vere Mihatovič za vršilko dolžnosti. Vse odločitve Mihatovičeve v zadnjih treh tednih so nadzorniki ACH, ki jih po novem vodi Janko Šemrov, včeraj označili za neveljavne. Že včeraj so tako za novega generalnega direktorja ACH imenovali direktorja Autocommercea Rastra Oderlapa, ta pa si je za prokurista izbral Primoža Raktelja, predsednika nadzornega sveta Autocommercea in Debitela ter nadzornika Grand Hotela Union. Izbiro novega direktorja poznavalci razmer razumejo kot neke vrste kompromisni dogovor med Goletovo in dolgoletnim generalnim direktorjem ACH Hermanom Rigelnikom, saj naj bi bil Oderlap eden izmed redkih vodilnih kadrov v Skupini ACH, ki naj bi bil sprejemljiv za oba.

Toda vprašanje je, ali je bilo včerajšnje imenovanje nove uprave ACH zakonito. Na seji nadzornega sveta, v katerem sta poleg Šemrova še Štefan Krajnc in ena najožjih zaupnic Goletove Mojca Novak, predstavniki zaposlenih namreč niso smeli sodelovati. To odločitev je Šemrov utemeljil z domnevnimi kršitvami »procesnih pravil in rokov« pri imenovanju predstavnikov zaposlenih v nadzorni svet. Toda rokov se včeraj ni držal niti Šemrov. Ker je sodišče v sredo iz nadzornega sveta ACH razrešilo Tadejo Hočevar in Andreja Prebila, bi morala namreč sejo nadzornega sveta sklicati direktorica ACH, pri čemer bi morali med sklicem in izvedbo seje miniti najmanj trije dnevi.

»Sodišče mi še vedno ni vročilo sklepa o moji razrešitvi, javno dostopni podatki (Novakova je sklep sodišča v četrtek poslala medijem, op. p.) pa nakazujejo na zelo inovativno odločitev sodišča,« nam je povedala Hočevarjeva. Po zakonu o gospodarskih družbah lahko sodišče na zahtevo delničarja, ki ima v lasti več kot deset odstotkov delnic, odpokliče nadzornike, vendar mora za to obstajati utemeljen razlog. Toda kot smo poročali, je sodnik Gregor Collauti v celoti sledil navedbam Novakove in Proteja, medtem ko očitkov pri preostalih dveh nadzornikih ni preverjal. Sodišče je v sklepu sledilo tudi navedbam Proteja, da je nadzorni svet ACH zaradi premajhnega števila članov nesklepčen, pri čemer pa jih očitno ni zanimalo, da je za to kriva tudi Novakova. Ta se namreč sej nadzornega sveta ACH po razrešitvi Goletove ni več udeleževala. A kljub temu je bil nadzorni svet ACH od srede ponovno operativen, saj so zaposleni vanj imenovali dva svoja predstavnika, zaradi česar Novakova sej ne bi mogla več blokirati. Dopolnitev nadzornega sveta s predstavniki zaposlenih tudi pojasni hitenje z izvedbo včerajšnje seje.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.