Večinski delež Tovarne olja Gea naprodaj

NatisniNatisni

Medij: Štajerski tednik Avtorji: Vtič Mojca Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 14. 04. 2015 Stran: 8

Slovenska Bistrica • Oljarna lansko leto končala z dobičkom

Skupina delničarjev slovenjebistriske oljarne (KD Kapital, KD Skladi, KD Group in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB)), ki ima v lasti večinski delež (60,15 %), je v začetku aprila objavila poziv za izkaz interesa za nakup večinskega paketa delnic družbe Tovarna olja Gea. Kakšno je zanimanje za nakup, nam ni uspelo izvedeti, saj ne delničarji in ne predsednik uprave oljarne Gea Igor Hustič svojih odgovorov niso želeli podati.

Sicer pa so delničarji odločitev o prodaji slovenjebistriske oljarne sprejeli že konec lanskega leta. Takrat so delničarji KD Group pojasnili, da so se za prodajo odločili, ker je odprodaja tega podjetja del sprejete strategije Skupine KD Group, katere cilj je postati ena vodilnih zavarovalniških skupin. In cena delnic je po objavi namere o prodaji poskočila na Ljubljanski borzi in sedaj znaša 8,4 evra za delnico, kar je en evro več kot januarja ali 13%.

Sicer pa je Tovarna olja Gea največji proizvajalec jedilnega olja v Sloveniji, ki obvladuje približno 50 % slovenskega trga jedilnih olj. Proizvodi družbe so prisotni tudi izven Slovenije, zlasti na Hrvaškem, v Italiji in Nemčiji. Kot je še zapisano na spletni strani DUTB. je slovenjebistriško podjetje dobičkonosno in nezadolženo. Tako je Tovarna olja GEA lani ustvarila nekaj več kot 27 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je za dobro desetino več kot leto pred tem. Od tega predstavlja 78 %, prihodkov ustvarjenih v Sloveniji in 22 % na tujih trgih. Količinsko so prodajo v podjetju iz Slovenske Bistrice sicer povečali za slabih 30 odstotkov, leto 2014 pa ob za okoli petino nižjih prodajnih cenah zaokrožili pri 235.000 evrih čistega dobička, kar je trikrat več kot lani, ko je ta znašal 77.166 evrov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.