Medjo odnesli rudarji črne luknje

NatisniNatisni

Medij: Nedeljski dnevnik Avtorji: Lucu Aleksander Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 24. 02. 2016 Stran: 15

KALNO OZADJE BANČNIH POSLOV

Šefa NLB je bilo treba ustaviti, pri čemer seje zlizala celotna bančna in finančna srenja vseh političnih in ideoloških barv, kajti iz njihovih vrst jih je največ, ki so lastniki izničenih podrejenih delnic in obveznic ter so tudi nam hudo grozili, ko smo napovedali objavo seznama »podrejencev«


Ko je donedavni predsednik uprave Nove Ljubljanske banke Janko Medja napovedal javno prodajo za okoli 800 milijonov slabih terjatev in skrival v rokavu tudi možnost, da se NLB pošlje v stečaj, če bi ustavno sodišče Slovenije (ki z odločitvami zvesto služi velikemu kapitalu in svojim političnim botrom) odločilo, da se razlaščenim lastnikom podrejenih delnic in obveznic vrne 600 milijonov, si je podpisal smrtno obsodbo. Stečaj bi pomenil, da bi podrejene delnice in obveznice za vedno postale odpadni papir.

Ples na Kajmanskih otokih

Osemsto milijonov slabih terjatev, ki niso šle na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), je pravzaprav »dobrih - « terjatev, kajti s poceni nakupom in spretno prodajo naprej bi se z njimi dalo imenitno zaslužiti. Poceni nakup pa bi se zgodil šele čez leto ali dve, ko bi dobrim slabim terjatvam strmo padla cena. Z odločitvijo Medje, da bi dal za 800 milijonov terjatev na prosti trg takoj, pa bi se naši špekulanti obrisali pod nosom za predvidene mastne dobičke, kajti prehitele bi jih tuje špekulantske kapitalske združbe, ki imajo utečen sistem, kako s slabimi terjatvami odlično zaslužiti - z obljubljanjem provizij, grožnjami, ustrahovanjem ali celo še s čim hujšim. Tako bi naši lokalni špekulanti s tajkunskim denarjem, s kapitalom iz udbaških zakladnic ali iz skladov, ki so nastali ob velikodušnem vračanju premoženja Cerkvi, ostali praznih rok. Zato je bilo treba Medjo ustaviti, pn čemer se je zlizala celotna bančna in finančna srenja vseh političnih in ideoloških barv, kajti iz njihovih vrst jih je največ, ki so lastniki izničenih podrejenih delnic in obveznic in so tudi nam hudo grozili, ko smo napovedali objavo seznama »podrejencev«. Posebej pa nas trenutno zanima, od kod neomejena sredstva za potovanja po svetu največjega zagovornika lastnikov podrejenih bančnih vrednotnic predsednika Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjana Verbiča, ki si ga na spletnih straneh lahko ogledate, kako poplesuje po sobanah razkošnega hotela Ritz Carlton na največjem izmed otokov, na katerih se skriva denar pred davki, na Kajmanskih otokih.

Prvi korak k izgonu Janka Medje s prestola NLB je bila postavitev Marka Jazbeca za šefa Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki postavlja nadzornike v NLB in posredno odstavlja in imenuje predsednika uprave. Ideja o Jazbecu se je rodila v krogu odstavljenega predsednika uprave Save Mateja Narata.

Marko Jazbec in Matej Narat (prvi iz Kopra, drugi otrok izjemno močnega zavarovalniško-bančnega lobija Domžal in Kamnika) sta bila kot bančna zelenca v SKB banki ljubljenca legendarne Cvetke Selšek, ki je svojo banko prodala francoski banki Societe generale s polno podporo LDS, ki je po sestopu z oblasti pustila za seboj številne svoje »speče« agente, med katerimi je v soglasju z vsemi političnimi strankami nedotakljiv in najpomembnejši Borut Jamnik, dolga leta šef Kada, ki sedaj vodi lastno poslovno domislico Modro zavarovalnico, ki je s prostim denarjem skoraj najmočnejša med špekulanti, ki bi kupovali »dobre« slabe terjatve NLB in lepo služili. Podobne namene ima tudi Zavarovalnica Triglav, ki jo vodi Andrej Slapar, sin generala Janeza Slaparja.

Marko Jazbec je iz SKB banke Societe generale odšel v Banko Slovenije (BS), kjer je upravljal devizne rezerve in med opoldanskim odmorom pil kavo z ženo Sašo, prav tako zaposleno v Banki Slovenije. Iz BS je Jazbec odšel v NLB, kjer menda ni nič vedel o tajkunskih kreditih, ki jih je sicer na veliko podeljeval njegov večni prijatelj Matej Narat, ki mu je tako veliko moč v NLB omogočal njegov učitelj in zaščitnik Boris Zakrajšek. Zakrajšek je sicer neslavno končal svojo uradno bančno kariero kot šef propadle LHB banke v Frankfurtu, iz katere je po zadnjih informacijah čudežno izginila v neznano smer vsa poslovna dokumentacija, vseeno pa o dogajanju v Frankfurtu obstaja nekaj deset strani debel zapisnik o hudih stranpoteh poslovanja nemške banke v lasti NLB.

Požar v Kranjski Gori

Boris Zakrajšek je bil v oni prejšnji veliki državi direktor nekdaj uspešne tovarne pohištva Stol Kamnik (ki je tudi klavrno končala), kjer pa je imel zaposlenega tudi kasnejšega župana Kamnika Janka Gedriha, ki se je pred štirinajstimi dnevi pojavil kot (po oznaki Metoda Dragonje) eden od treh kariernih bankirjev, ki so zasedli tri mesta v nadzornem svetu NLB. Trojica po okusu Mateja Narata, Borisa Zakrajška, Boruta Jamnika in po prepričanju razlaščenih lastnikov podrejenih delnic in obveznic pravih kerubov (angelov varuhov) njihovega 600 milijonov evrov vrednega premoženja, ki ga bo moral ob zanje ugodni razsodbi ustavnega sodišča v NLB nadomestiti nov denar slovenskih davkoplačevalcev.

Zakrajšek in Gedrih sta se v samostojni Sloveniji iz »tišlarjev« v Stolu čudežno prelevila v karierna bančnika. Gedrih je s prijateljsko roko Zakrajška dobil v upravljanje poslovalnice NLB na Gorenjskem (Medvode, Kranj, Kamnik), kjer so bile v veliki meri zaposlene tudi Zakrajšku zveste bančne uslužbenke. Iz hipotekarne zaloge kapitalske družbe Maksima NLB je Janku prijatelj Boris dovolil, da je za primerno ceno odkupil gostišče Jasna ob jezeru v Kranjski Gori, ki pa je, glej ga zlomka, nenadoma pogorelo in je morala sočutno z odškodnino priskočiti znana slovenska zavarovalnica. Zato je iz čistega veselja Janko Gedrih kar na protokolarnem Brdu leta 2002 priredil velikanski in razkošen sprejem za prijatelje, da bi si za večno zapomnili njegov odhod v Makedonijo, kjer je postal predsednik uprave NLB Tutunske banke Skopje, od koder se je kasneje selil še v NLB Prištino in NLB Montenegro v Podgorico, skratka, »šefoval« je v treh bankah, v katerih se je po debelem zapisniku NLB »porazgubilo« največ denarja LHB Frankfurt. Tudi drugi člani družine Gedrih imajo ob očetu kariernem bankirju bančništvo v malem prstu: sin Jurij je vodja upravljanja bilanc v Abanki, njegova žena Alenka pa v Banki Slovenije upravlja devizne rezerve!

Drugi »karierni« bankir kot novi nadzornik NLB je Anton Ribnikar, ki je njega dni trdil, da je sorodnik slavnih Ribnikarjevih, ki so ustanovili in bili lastniki enega najboljših političnih časopisov na svetu, beograjske Politike, vendar so pravi Ribnikarjevi njegovo sorodstvo zanikali. Anton Ribnikar je dobil v NLB (kjer je bil dolgo zaposlen) nalogo, da »počisti«, kar se je nabralo nesnage po hčerinskih bankah NLB na Balkanu, vendar je ostalo še dovolj, da so se zložile kocke o balkanskem prispevku v bančno luknjo NLB. Sicer pa je Ribnikar doma iz Križ pri Tržiču, kjer je pri sosedu generalu Janezu Slaparju gor rasel Andrejček, sedaj velik Andrej in predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, ki mu v prostem času dela družbo pevska starleta Pika Božič, do nedavnega žena nekdanjega hokejista Dejana Kontreca.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.