Iščejo novega lastnika izlaškega ETI

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Pušnik Manja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 29. 03. 2016 Stran: 5

PODJETJA

ETI Elektroelement z Izlak, ena najuspešnejših družb v Zasavju, išče strateškega partnerja. Na prodaj je večinski delež v družbi. Simon Mastnak iz skupine Alta, ki na strani prodajnega konzorcija vodi prodajo, napoveduje, da se bo postopek najverjetneje končal v drugi polovici leta.


ETI Izlake velja za enega izmed vodilnih svetovnih proizvajalcev na področju keramike, stikalne tehnike in varovalk. Samo na Izlakah zaposlujejo okoli 900 ljudi, po Evropi pa imajo razvejano mrežo hčerinskih podjetij, v koncernu zaposlujejo skupno okoli 1600 ljudi. Od nekdaj so izvozno usmerjena družba in v Zasavju, kjer je stopnja brezposelnosti med najvišjimi v državi, je ETI zagotovo največji zaposlovalec. Za primerjavo: če je bila konec decembra lani stopnja brezposelnosti v državi 12,3- odstotna, je bila v Zasavju 15,2-odstotna. Višjo brezposelnost imajo le še v Pomurju.

Odpuščanj ne bo, še zaposlovali bodo

Po naših informacijah prav zaradi prodaje večinskega, 62-odstotnega deleža v ETI zaposlenim grozi odpuščanje, vendar v družbi to odločno zanikajo. Ravno nasprotno, pravijo, v letošnjih prvih treh mesecih so na novo zaposlili 30 ljudi. Zatrjujejo, da bodo število zaposlenih ohranjali na enaki ravni, na ravni skupine pa bodo na novo zaposlovali.

»Prihodnji mesec bomo 100 najpridnejšim zaposlenim omogočili napredovanje v višji plačilni razred,« še zatrjujejo v družbi, ki jo od novembra 2014 vodi Rafael Kogej. Prejšnji predsednik uprave Tomaž Berginc, ki je dolga leta vodil družbo, zdaj opravlja funkcijo generalnega izvršnega direktorja za poslovanje. ETI ima od lanskega novembra tudi nove nadzornike in predsednika nadzornega sveta. Kar 12 let je bil prvi nadzornik izlaškega ETI sokrajan Marjan Kramar, nekdanji šef državne NLB.

Izlaška družba z močno tradicijo v Zasavju je uspešna tako doma kot tudi v tujini. Lani so poslovali še bolje kot leto prej. »Ocenjujemo, da je skupina ETI lani ustvarila 99,6 milijona evrov prihodkov od prodaje, največje rasti pa smo dosegli v tujini,« pojasnjujejo na Izlakah. V Evropi so dosegli 9-odstotno rast prihodkov, v Nemčiji pa 5-odstotno.

Ocenjeni čisti lanski dobiček skupine je znašal približno 2,2 milijona evrov in je bil dvakrat večji od dobička v letu 2014. Načrti za letošnje leto so še ambicioznejši, saj v celotni skupini načrtujejo za 104,8 milijona evrov prihodkov od prodaje oziroma 6- odstotno rast. »Ta rezultat bomo dosegli s pomočjo intenzivnega trženja novih izdelkov in rešitev ter višjo rastjo na trgih zahodne, vzhodne Evrope in Balkana. Pričakujemo tudi precejšnjo rast čistega dobička, in sicer za 50 odstotkov,« pravijo v ETI.

In zakaj sploh prodaja?

Na skupščini lanskega avgusta so delničarji poslovodstvo pooblastili, da podpre »morebitni organizirani proces prodaje večinskega paketa delnic z oznako ETIG, katerih izdajatelj je družba«. Prodajni konzorcij predstavlja 62 odstotkov glasovalnih pravic. Največji, okoli 30-odstotni delež je v lasti malih delničarjev (zaposlenih, nekdanjih zaposlenih in upokojencev), približno 12 odstotkov je v lasti DUTB (ta je konec lanskega novembra prevzela delež Maksime Holding v stečaju), 10 odstotkov je v lasti družbe Finema (obvladujejo jo menedžerji ETI), po 5 odstotkov pa imata velenjsko Gorenje in gradbeno podjetje Beton MTO, zagorskega podjetnika Gabrijela Brezovarja.

Simon Mastnak iz skupine Alta, ki na strani prodajalcev vodi prodajo večinskega paketa delnic ETI, pravi, da so prodajalci z interesom potencialnih vlagateljev na ravni nezavezujočih ponudb zadovoljni. Na vprašanje, koliko nezavezujočih ponudb je že prispelo in ali gre za domače ali tuje kupce, pa Mastnak ni želel odgovoriti. Povedal je le, da se bo prodaja večinskega deleža v ETI predvidoma končala v drugi polovici leta. 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.