5. DEL: Vse, kar morate vedeti o registrskih računih

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (Poslovni Dnevnik) Avtorji: Manja Pušnik Teme: Mali delničarji Datum: Pon, 12. dec.. 2016 Stran: 6

Bralec in njegov brat sta pred dobrim letom po pokojni mami podedovala vsak po 56 delnic Maksima holdinga. Takrat so mu na banki predlagali, naj delnice pusti na KDD, ker bi sicer moral urediti prenos in odpreti trgovalni račun, vrednost delnic pa je bila nič. Pri takšni rešitvi je tudi ostalo, navedene delnice (MAHR) imajo še zdaj enako vrednost. Zanima ga, kaj naj stori, saj ne želi imeti določenih stroškov za prenos ničvrednih delnic. 

Družba Maksima holding je v stečaju od konca leta 2014 in tudi delnice ne obstajajo več, saj se ob začetku stečaja v celoti izbrišejo. Bralcu torej ni potrebni urejati ničesar, saj delnic nima več. Na KDD pa pojasnjujejo, da je bil izbris celotne količine delnic Maksime holdinga objavljen 12. 12. 2014.

Bralki je pred kratkim umrl soprog, ki je imel v lasti navadne delnice Perutnine Ptuj. Nedavno so prejeli ponudbo BPH za odkup delnic po vrednosti 6,20 evra za delnico. Ker ne ve, kdaj se bo zapuščinski postopek zaključil in ker se bliža rok za prenos delnic iz KDD na trgovalni račun, jo zanima, kaj naj stori? 

Bralki na MDS svetujejo, naj sprva počaka na zaključek dednega postopka, saj je to prvi pogoj za prevzem delnic. Ko bo prenos delnic uredila pri KDD, se nato lahko odloči, ali bi želela delnice prodati ali ne. Hkrati svetujejo, naj se za prodajo delnic po urejenem dednem postopku obrne neposredno na družbo SIJ (Slovenska industrija jekla), ki delnice odkupuje po 8 evrov. 

Kot pravijo na KDD, sodni depozit ni sam sebi namen niti ni mišljen kot sankcija ali kazen za zamudo. Sodni depozit je samo splošni način, po katerem premoženje nazadnje pride do aktivnega imetnika in ne ostane »zapuščeno«. V vseh primerih, kjer bo razvidna aktivnost pri urejanju položaja, ki lahko v doglednem času privede do ureditve zadeve, KDD teh aktivnosti ne bo onemogočala oziroma bo omogočila, da se normalno izvedejo. V vsakem primeru pa imajo dediči možnost, da si povsem jasen položaj zagotovijo z uporabo četrtega odstavka 255. člena Zakona o trgu finančnih instrumentov. Ta namreč omogoča, da se vrednostni papirji prenesejo na fiduciarni račun skrbnika zapuščine (za čas trajanja postopka lahko skrbnika zapuščine na predlog dedičev imenuje sodišče). 

Bralka ima v lasti delnice Krke, in sicer še iz obdobja certifikatov, prenesene so že na trgovalni račun. Zanima jo, ali bo ob morebitni prodaji teh delnic plačala davek? 

Če delnice izvirajo iz naslova certifikata, je bralka v celoti oproščena plačila davka od dobička, odgovarjajo na MDS. Bralec ima v lasti vrednostne papirje z oznako LAMR. Zanima ga, za katere delnice gre, kolikšna je vrednost in ali se mu jih splača prodati? Gre za delnice družbe Lameta. Bralcu predlagajo, naj piše na elektronski naslov: alpbohne@telemach.net, kjer se lahko dogovori za izplačilo predmetnih delnic po ceni 2,2 evra na delnico. 

Bralec ima delnice z oznako SING. Zanima ga, kakšna je vrednost teh delnic in ali naj jih proda ali pa jih pusti na sodnem depozitu? 

Gre za delnice družbe Sivent. Družba je uvrščena na borzo, tečaj na dan 24. ll. 2016 pa je znašal 0,249 evra za posamezno delnico. Če ima bralec 70 ali več delnic Siventa, jih lahko proda. Če jih ima manj, pa kupnina ne bo pokrila stroškov prodaje in je bolj smiselna opustitev teh delnic. Če jih bralec namerava pustiti na sodnem depozitu, se mora zavedati, da bo ta zanj tudi plačljiv, saj gre za družbo, ki je uvrščena na organiziran trg. 

Bralka ima 343 delnic novomeškega Laboda. Ali naj se delnicam odpove ali naj odpre trgovalni račun? 

Bralki na MDS svetujejo, naj se pred sprejemom odločitve obrne neposredno na družbo Labod in preveri možnost prodaje delnic. 

Sodni depozit ni sam sebi namen, niti ni mišljen kot kazen za zamudo. Je splošni način, po katerem premoženje nazadnje pride do aktivnega imetnika in ne ostane "zapuščeno".

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.