6. DEL: Vse, kar morate vedeti o registrskih računih

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (Poslovni Dnevnik) Avtorji: Manja Pušnik Teme: Mali delničarji Datum: Pet, 16. dec.. 2016 Stran: 5

Bralka ima v lasti 8 delnic z oznako KDH3 in 3 delnice z oznako KDHR. Ker so te delnice malo vredne, jo zanima, ali je sploh smiselno odpreti trgovalni račun? Naj jih raje proda ali pa preprosto pusti? Ali lahko delnice v primeru, da jih pusti, v petih letih ponovno prevzame? 

KDH3 ni delnica, temveč obveznica. Kar zadeva KDHR, je tečaj na borzi na dan 30. 11. 2016 znašal 9,03 evra. Tudi obveznice KDH3 so uvrščene na trg borze; tečaj znaša 92 evrov. Delnice torej niso brez vrednosti. Ker gre za delnice, ki so uvrščene na borzo, sodni depozit ne pride v poštev, saj bi bil plačljiv in posledično tudi dražji od trgovalnega računa. Bralka torej lahko bodisi vse skupaj proda bodisi odpre trgovalni račun. 

Bralec in njegovi člani družine imajo v lasti delnice Petrola. Zanima ga, ali naj delnice vseh družinskih članov pred tem odkupi in odpre le en trgovalni račun? 

Prevzem delnice zgolj enega družinskega člana je sicer možen, vendar bi kljub temu vsi člani za izvedbo takšnega prenosa še vedno potrebovali trgovalni račun za delnice, čeprav bi ga po prodaji zaprli in bi nato imeli samo en trgovalni račun. Zato bi v zvezi s tem veljal premislek. Postopanje pa je odvisno od tega, koliko delnic dejansko imajo posamezni člani družine in ali z dividendo pokrijejo tekoče stroške vodenja trgovalnega računa. 

Bralec je imetnik 26 delnic Istrabenza. Zanima ga, kaj naj s temi delnicami sploh stori in ali jih lahko proda? 

Trgovanje z delnicami Istrabenza je ustavljeno, tečaj na borzi pa sicer znaša 0,025 evra. Ker prodaja ni mogoča in ker je tudi vrednost tako rekoč nič, je edina smiselna rešitev opustitev delnic na KDD. 

Bralka ima skupaj s soprogom delnice Maxima Holdinga, zadnje obvestilo KDD je prejela konec leta 2010. Zanima jo, kje so te delnice in kaj naj stori? 

Družba Maksima Holding je v stečaju od konca leta 2014, tako da teh delnic žal ni več. 

Bralec je zadnje obvestilo KDD dobil leta 2010, na obvestilu je pisalo, da ima v lasti 47 delnic Cimosa, ki jih je kupil s certifikati. Zanima ga, ali te delnice še ima. Če ne, kdo mu je "vzel" te delnice in kje so? 

Obstoječi delničarji Cimosa so bili v procesu sanacije družbe izbrisani, tako da teh delnic bralec žal nima več. 

Bralka je imela delnice Zvon 1 in Zvon 2, zadnjega obvestila KDD ni prejela. Zanima jo, kje so te delnice in ali so izbrisane ter zakaj jo KDD o morebitnem izbrisu ni obvestil? Zadnje obvestilo KDD je sicer prejela konec leta 2011. 

Oba Zvonova sta v stečaju že od leta 2012, tako da gospa teh delnic nima več. O začetku stečaja in izbrisu delnic sicer delničarji niso bili formalno obveščeni. 

Bralka je, kot pravi, lastnica 38 delnic KBMR in še nima odprtega trgovalnega računa. Zanima jo, ali naj odpre trgovalni račun ali naj vse delnice proda? Ali drži, da v primeru, če želi delnice prodati, mora odpreti trgovalni račun, jih prodati in potem račun zapreti? Koliko sicer znašajo tovrstni stroški? 

Bralka delnic Nove KBM nima več že od konca leta 2013, ko so bile z odločbo Banke Slovenije izbrisane. Delnic torej ni več. V Sloveniji vedno velja, da se delnice prodaja izključno prek trgovalnega računa. Najugodnejši strošek enkratne prodaje znaša dobrih 17 evrov, lahko pa je tudi višji. Odvisno od izbrane borzne hiše. 


V Sloveniji vedno velja, da se delnice prodaja izključno prek trgovalnega računa. Najugodnejši strošek enkratne prodaje znaša dobrih 17 evrov, lahko pa je tudi višji. Odvisno od izbrane borzne hiše.


 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.