Novi nadzorniki prihajajo v pospravljeno Luko

NatisniNatisni

Medij: Delo  Avtorji: Boris Šuligoj  Teme:  Luka Koper, mali delničarji Datum: Sreda , 30. junij 2021 Stran: 10

Franci Matoz Ukvarjal bi se z zemljišči potniškim terminalom pa tudi z Vinakoprom Drugega julija bodo nadzor Luke Koper kot predstavniki kapitala prevzeli odvetnik Franci Matoz, pravnica Nevenka Črešnar Pergar, ekonomist z ministrstva za infrastrukturo Božidar Codnjavec, revizor Andrej Koprivec in ponovno (tretji mandat) kapitan Rado Antolovič iz Dubaja. Tako so sklenili delničarji na skupščini delničarjev, ki so odločili tudi, da bo Luka za dividende namenila skoraj 16 milijonov evrov in bo 27. avgusta za vsako delnico izplačala 1,14 evra.

 

»Seveda si želim postati predsednik nadzornega sveta, toda odločitev bo na seji v novem mandatu odvisna od glasovanja vseh nadzornikov čez 14 dni, ko bomo imenovali tudi komisije nadzornega sveta,« je za Delo odgovoril Franci Matoz, najbolj znan kot odvetnik Janeza Janše v sodnih procesih. Matoz, ki je tudi namestnik predsednika NS v SŽ, je zanikal, da nadzorniki prihajajo z namenom zamenjave članov uprave: »Kolikor vem, je bila uprava na današnji skupščini deležna pohval. O tem, kakšna bo njena usoda, odloča vseh devet nadzornikov, sam še nimam stališča. Verjetno se moramo podrobneje seznaniti z njenim delom in se potem pogovoriti. Pomembni so samo rezultati. Uprava dela zadovoljivo, moje mnenje pa je, da bi bila lahko pri določenih vprašanjih bolj agilna. Edini relevanten podatek so poslovni rezultati in vrednost delnice.« Franci Matoz je dejal, da bi luška uprava morala biti bolj aktivna pri pridobivanju novih zemljišč na področju prostorskega načrta za pristanišče, morala bi poskrbeti za nove površine logističnih platform v bližini Luke, bolj bi morali misliti na dograditev potniškega terminala v Kopru, na nakup vsaj koprskega dela Intereurope in rešiti vprašanje lastništva Adriaflna (lastnika Vinakopra).

 

Vztrajati s tožbami proti Časarjevi upravi in nadzornikom

 

Matoz včeraj ni hotel komentirati odločitve večinskega delničarja (SDH), ki je nasprotoval predlogu uprave in nadzornega sveta, da bi se Luka poravnala z nekdanjimi člani nadzornega sveta v zadevi nakupa slovaškega podjetja TTI. Nekdanja uprava Luke je poleti 2010 vložila tožbo proti osmim nadzornikom, ker naj bi družbi povzročili za 19,6 milijona evrov škode, ko so dovolili upravi Roberta Časarja nakup desetinskega deleža v TTI, v višini kar 26 milijonov evrov. Samo v tem sodnem primeru je doslej nastalo za več kot 1,5 milijona pravdnih stroškov. Sedanja uprava je s pomočjo strokovnjakov in opravljene analize med drugim ugotovila, da celo v primeru uspeha v revizijskem postopku ne bi mogli izterjati 19,6 milijona evrov škode od toženih. Zato so predlagali, da bi sklenili poravnavo z odvetniki toženih nekdanjih nadzornikov, s čimer bi namesto 1,3 milijona evrov, ki jih je Luka že namenila odvetnikom na poseben fiduciarni račun, tem plačala približno 250.000 evrov manj.

 

Predstavnica SDH, direktorica oddelka za upravljanje področja prometa Simona Razvornik Škofič, je na skupščini povedala, da bi bila potrditev predlagane poravnave neprimerna in sporna, saj bi s tem dobili poplačanega le 1,27 odstotka v tožbi zahtevanega zneska. »Namen uveljavljanja odškodninskih zahtevkov zoper člane organov vodenja in nadzora s kapitalsko naložbo države pa je tako povrnitev škode kot tudi ustrezno sankcioniranje, in to ne le v materialnem, ampak tudi v moralnem smislu.« Zato bo Luka še naprej poskušala srečo z revizijo na vrhovnem sodišču, čeprav skorajda nima možnosti dobiti zahtevano odškodnino. Hkrati se bodo stroški za sodni postopek dodatno povečali. Soglašali pa so s poravnavo z zavarovalnico Wiener Stadtische, ki je Luki poravnala 55.000 evrov, ki jih je morala Luka doslej odšteti Gašparju Gašparju Mišiču za nezakonito razrešitev s funkcije predsednika uprave.

 

Pri včerajšnjem imenovanju novih nadzornikov je bilo med malimi delničarji slišati pomisleke o ponovnem imenovanju Rada Antoloviča, saj je Viktor Udovič dokazoval, da dolgoletni nadzornik kadrovski komisiji ni predložil točnih podatkov o svojih kvalifikacijah. Uprava in nadzorni svet sta si včeraj prislužila razrešnico, njuno delo so pohvalili skoraj vsi razpravljavci, čeprav je bilo poslovanje v letu 2020 slabše kot v letu 2019. Toda šlo je za izjemno, pandemično leto. Luka je utrpela manjše izgube kot večina primerljivih pristanišč, letošnje prvo četrtletje pa nakazuje, da bi se pretovor spet lahko približal tistemu iz leta 2019. Lanski čisti poslovni izid je padel s 40 milijonov na 32 milijonov evrov, torej za petino. Ta rezultat je Luka delno popravila s sprostitvijo 3,2 milijona evrov v preteklosti oblikovanih rezerv na račun grozečih tožb zaradi neprimernega najemanja delavcev. Tako se podaljšuje južna polovica kontejnerskega pomola.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.