Tekstina

Tekstina, d.d. - Kontaktni podatki

Tekstina, tekstilna industrija Ajdovščina, d.d. (oznaka delnice: TEAG)
Tovarniška cesta 15
5270 Ajdovščina
Telefon: +386 (5) 369 20 00
Faks: +386 (5) 369 22 01
Spletna stran: www.tekstina.si

Rdeča luč za Tekstino

Medij: Primorske novice Avtorji: S. R. Teme: ZPRE-1 zakon o prevzemih Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 20. 11. 2015 Stran: 5

Podjetje Svila In je pri Tekstini prehitevalo

Družbi Svili In, ki je večinska lastnica ajdovske Tekstine, ne gre vse po načrtih. Agencija za trg vrednostnih papirjev ji namreč ni dovolila objave prevzemne ponudbe za Tekstino.

LJUBLJANA ► Svila In je prevzemno namero objavila konec septembra, že zdaj pa je lastnica dobrih 73 odstotkov Tekstine. Dolga leta je imela v lasti 53-odstotni delež, letos pa ga je povečala in obvladuje 73,1-odstotka ajdovske družbe.

Direktorju Tekstine očitajo pranje denarja, njegov brat kupuje družbe

Medij: Dnevnik Avtorji: Modic Tomaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 10. 02. 2014 Stran: 8

Sporni posli

Tekstina ima novega večinskega lastnika. Kupil jo je Rok Špruk, brat dolgoletnega direktorja Simeona Špruka, ki mu očitajo izčrpavanje ajdovske tekstilne tovarne. Kmalu po tem je za 152.000 evrov kupil še Veterino Kamnik. O izvoru sredstev oba molčita.

Ajdovska tekstilna tovarna Tekstina, ki jo že vrsto let bremenijo visoka izguba in sporni posli dolgoletnega direktorja Simeona Špruka, v katerih je izginilo na milijone evrov, je konec lanskega leta formalno dobila novega lastnika. To je postal kar njegov brat Rok Špruk, sicer veterinar.

Po neznani ceni je kupil podjetje Svila In, ki obvladuje okoli 53 odstotkov Tekstine. Pred tem je bila lastnica Svile In Mateja Špruk, soproga prvega moža Tekstine. Le nekaj dni zatem je Rok Špruk od več različnih občin za skupno 152.000 evrov kupil pomemben delež v podjetju Veterina Kamnik in s tem prišel do večinskega lastništva ene večjih veterinarskih ambulant v državi. Podjetje, ki letno ustvari 600.000 evrov prometa in minimalni dobiček, je privlačno zaradi solastništva poslovne stavbe na elitni lokaciji v Kamniku, ki jo Gurs vrednoti na skoraj tri četrt milijona evrov.

Špruk z denarjem družbe do večjega lastništva

Medij: Dnevnik Avtorji: T.M. Teme: Mali delničarji, ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Rubrika / Oddaja: V ospredju Datum: 16. 12. 2013 Stran: 7

Tekstina

Čeprav ajdovska Tekstina pod taktirko Simeona Špruka že vrsto let posluje z izgubo, je v zadnjih dneh našla dovolj sredstev za izplačilo enega od večjih lastnikov.

Tako je Tekstina od vzajemnih skladov Abanka Skladi (njihovo upravljanje je septembra prevzela družba Triglav Skladi) in še nekaterih manjših delničarjev kupila 59.600 oziroma 5,3 odstotka lastnih delnic. Za vsako od delnic je plačala 10 centov, torej skupno slabih šest tisočakov. Kljub relativno nizki kupnini več dejstev kaže na to, da jim je Špruk dejansko naredil uslugo. Z delnicami Tekstine se je prek borze nazadnje trgovalo pred več kot letom dni, posli pa so bili sklenjeni po vsega 0,1 centa na delnico.

V Tekstini še nič o tožbah proti direktorju...

Medij: Dnevnik Avtorji: Unknown Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 31. 08. 2013 Stran: 8

Čeprav sta tako kriminalistična preiskava kot posebna revizija že pred meseci potrdili, da je iz ajdovske Tekstine pod taktirko direktorja Simeona Špruka izpuhtelo na milijone evrov, mali delničarji še vedno niso dočakali odškodninskih tožb. Pred skupščino, ki je bila pred tednom dni, so sicer zahtevali tudi odločanje o vložitvi tožb proti Špruku in njegovim nadzornikom, vendar ta točke ni uvrstil na dnevni red. Kot smo razkrili, je Špruk večinsko lastništvo Tekstine zaradi davčnih obveznosti prenesel na soprogo.

Tekstina Tekstilna industrija Ajdovščina

Datum skupščine: 
26.08.2013 - 11:00
Naslov: 
na sedežu družbe, Tovarniška cesta 15, Ajdovščina.
Status: 
arhivirana

Mali delničarji za državo topovska hrana

Medij: Dnevnik Avtorji: Modic Tomaž Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 27. 05. 2013 Stran: 8

Borza

Namesto da bi država karseda zaščitila male delničarje in jih privabila k reševanju zadolženega gospodarstva, jih bo z domala enakimi metodami kot menedžerji izigrala in poceni iztisnila iz lastništva bank.

Ce so pred krizo Darko Horvat (Aktiva Holding), Bine Kordež (Merkur), Boško Šrot (Infond Holding), Ivan Zidar (SCT), Dušan Šešok (Iskra), Igor Bavčar (Droga Kolinska) in vrsta drugih menedžerjev iz prevzetih družb iztiskali male delničarje in jih iz lastništva pogosto pospremili s (pre)nizkimi odpravninami, je danes štafeto prevzela kar država.

Te dni smo namreč priče nacionalizaciji obeh največjih bank - Nove Ljubljanske banke (NLB) in Nove KBM. Če so politiki v obdobju debelih krav in visokih borznih tečajev vneto prepričevali državljane, naj svoje prihranke preselijo iz nogavic v delnice bank, so se zdaj zadeve obrnile. Kljub drugačnim obljubam so jim tik pred zdajci odrekali sodelovanje pri dokapitalizacijah. Tako več deset tisoč malih delničarjev nemo spremlja, kako jih država pred napovedano privatizacijo bank iztiska iz lastništva po rekordno nizkih dokapitalizacijskih cenah delnic.

Država deluje tako kot preganjani tajkuni

Sumljivi posli v ajdovski Tekstini

Medij: Večer Avtorji: Kodre Tina Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 10. 04. 2013 Stran: 6

Še ena žalostna zgodba iz tekstilne industrije: novogoriški kriminalisti ovadili direktorja ajdovske Tekstine Simeona Špruka in še osem oseb. Sumijo jih pranja denarja, davčne utaje, ponarejanja listin in zlorabe položaja

Kriminalisti so zaključili preiskavo sumov gospodarskih kaznivih dejanj oziroma nepravilnosti poslovanja v Tekstini ter na pristojno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper devet oseb, in sicer zaradi utemeljenih sumov kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pranja denarja in davčne zatajitve, pojasnjuje tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik. Ajdovsko tekstilno podjetje naj bi bila deveterica oškodovala za štiri milijone evrov, za 238.959 evrov naj bi bila oškodovala Durs.

Mali delničarji, ki so domnevno sumljive Šprukove posle prijavili policistom, so dolgo opozarjali, da podjetje vse od njegovega prihoda leta 2005 ustvarja izgubo. Kazenske ovadbe zoper Špruka in nadzorni svet so napovedali, ko je Špruk za Tekstinino hčerinsko invalidsko podjetje Tekstika aprila 2011 predlagal likvidacijo. Komisija za nadzor invalidskih podjetij je večkrat obiskala Tekstiko in kršitve odstopila v reševanje davčni upravi ter inšpektoratu za delo. Slednji je zoper podjetje ukrepal zaradi neizplačevanja nadomestila plače, zaradi dela s skrajšanim delovnim časom, ki ga je Tekstiki nakazoval Zpiz. Ministrstvo za delo je Tekstiki odvzelo status invalidskega podjetja in takoj po tem, septembra 2011, je Špruk zanjo prijavil stečaj.

Posli z delnicami Elektra Maribor

Tovarno oškodovali za več kot štiri milijone evrov

Medij: Dnevnik Avtorji: Modic Tomaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik
Datum: 06. 04. 2013 Stran: 9

Novogoriški kriminalisti so potrdili, da je iz ajdovske Tekstine pod vodstvom Simeona Špruka odteklo na milijone evrov, oškodovan je bil tudi državni proračun.
 
Novogoriški kriminalisti so zaradi več kot štirimilijonskega oškodovanja ajdovske Tekstine in državnega proračuna kazensko ovadili njenega direktorja Simeona Špruka in še osem pomagačev. Grozi jim večletna zaporna kazen.
 
Da Špruk, ki je pred kratkim pred davčnimi organi skril vse svoje premoženje, tudi večinski delež v Tekstini, sistematično izčrpava tekstilno tovarno, smo v Dnevniku že nekajkrat poročali. Razkrivali smo tudi vrsto spornih poslov, predvsem vprašljive preprodaje finančnih naložb, v katerih so visoke razlike obtičale pri neznanih posrednikih. Tako Tekstina, ki resda deluje v razmeroma neperspektivni tekstilni panogi, vse od prihoda Špruka za njeno krmilo leta 2005 ustvarja izgubo. Na sume oškodovanja Tekstine je pokazala tudi posebna revizija, ki so jo zahtevali mali delničarji.
 
Na osnovi njihovih opozoril so na policijski upravi (PU) Nova Gorica pred približno letom dni začeli delo. V preiskavi sumov gospodarskih kaznivih dejanj oziroma nepravilnosti pri poslovanju Tekstine so očitno zbrali več kot dovolj dokazov, saj so 27. decembra lani na pristojno okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici podali kazensko ovadbo zoper devet fizičnih in sedem pravnih oseb. Zaznali so namreč znamenja štirih različnih kaznivih dejanj – ponareditev ali uničenje poslovnih listin, zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pranje denarja in davčno zatajitev.
 

Direktor se je skril pred davkarijo

Medij: Dnevnik Avtorji: Modic Tomaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 02. 04. 2013 Stran: 7

Direktor se je skril pred davkarijo Tomaž Modic Direktor Tekstine Simeon Špruk je pred meseci na soprogo za 100 evrov prenesel lastništvo ajdovske tovarne. Zavaroval je tudi svoje nepremičnine. To je več kot očitno storil zaradi odločbe Dursa, ki mu je naložil plačilo 350.000 evrov obveznosti.


Dolgoletni prvi mož ajdovske Tekstine Simeon Špruk nima težav le z organi pregona, ki ga preiskujejo zaradi domnevnega oškodovanja tekstilne tovarne, ampak tudi z Davčno upravo RS (Durs). Ta mu je konec lanskega leta odmerila izpolnitev kar 350.000 evrov davčnih obveznosti, a je Špruk pred njo še pravočasno na varno spravil vse svoje premoženje.

Na soprogo Matejo Špruk je za borih 100 evrov prenesel lastništvo podjetja Svila In, ki obvladuje 53 odstotkov Tekstine. Na obsežna zemljišča v Dolu pri Ljubljani, kijih najverjetneje zaradi že vpisanih hipotek bank ni mogel prodati kar čez noč, je medtem vknjižil zemljiški dolg. Ta je v zadnjih letih postal priljubljeno orodje za zavarovanje premoženja, ki se ga poslužujejo predvsem toženi in ovadeni menedžerji. Da je Špruk deloval izključno v strahu pred Dursovo odločbo, dokazuje tudi kronologija dogodkov.

Syndicate content

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.