Mali delničarji prikrajšani - ELEKTRO PRIMORSKA

NatisniNatisni

NOVA GORICA – Mali delničarji Elektra Primorske še ne tožijo - članek Bogdana Božiča objavljen v Primorskih novicah, dne 14.10. 2009

 
Mali delničarji prikrajšani
 
Mali delničarji Elektra Primorske so sicer na avgustovski skupščini delničarjev napovedali dve izpodbojni tožbi zaradi (ne) delitve dobička in preoblikovanja družbe, a tega še niso izpeljali. Počakali bodo namreč, kako bo sodišče odločilo v podobnih tožbah, ki so jih vložili mali delničarji Elektra Ljubljane. Izid te tožbe naj bi vplival na postopke v ostalih štirih distribucijskih podjetjih.
 
Rajko Stanković, predsednik Društva - Mali delničarji - Skupaj smo močnejši, ki je zastopal male delničarje na vseh skupščinah petih elektrodistribucijskih podjetij, pravi, da mali delničarji niso nikjer uspeli z nasprotnimi predlogi.
 
Napovedali so izpodbojne tožbe, a jih doslej razen v Elektro Ljubljane niso vložili. "Izid reševanje izpodbojnih tožb glede delitve dobička in postopkov preoblikovanja podjetja v Elektro Ljubljana naj bi služil kot model za ravnanje malih delničarjev tudi v ostalih štirih podjetjih," poudarja Stanković. Prav zato v teh podjetjih na sklepe skupščine še niso vložili izpodbojnih tožb. "Bomo videli, kaj se bo iz tega izcimilo," dodaja.
 
Predstavniki malih delničarjev, združeni v Društvu Mali delničarji - Skupaj smo močnejši, pričakujejo lastniški dialog.
 
Mali delničarji skupaj premorejo 20,5 odstotka kapitala v Elektru Primorska, a še vedno nimajo svojega predstavnika v nadzornem svetu.
 
Poleg tega so na zadnji skupščini skupaj z Vipo Holdingom z nasprotnim predlogom skušali doseči, da se za dividende nameni 0,031 evra na delnico. S tem niso uspeli, predstavniki večinske lastnice države so jih gladko preglasovali in odločili, da se dobička ne razdeli. Mali delničarji so napovedali izpodbojno tožbo na sprejeti sklep.
 
 
Rajko Stanković: "Počakali bomo, kaj bo sodišče odločilo v tožbi malih delničarjev proti Elektru Ljubljana"
 
Prav tako so na skupščini izglasovali predlog države o pripravi vseh postopkov prestrukturiranja družbe, z namenom ločitve omrežne in tržne dejavnosti. Tudi na ta sklep sta Vipa Holding in skupina malih delničarjev napovedala izpodbojno tožbo.
 
Pooblaščenec malih delničarjev Rajko Stanković nasprotuje tako hitrim spremembam. "Pri tem gre za pomembne organizacijske spremembe v elektrodistribucijskih podjetjih, ki morajo temeljiti na trdnih argumentih in rezultatu strokovnih študij. Dokler tega ne bo, žal ne moremo podpirati takšnih predlogov."
 
Eden izmed malih delničarjev, ki je 35 let delal v Elektru Primorski, ne more skriti razočaranja. Prepričan je, da gre za načrten razpad energetskega sistema.
 
Bogdan Božič
AttachmentSize
pn.pdf192.13 KB

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.